Muzeum Wsi Lubelskiej zaprasza na “Obieraczki kapuściane”

Kiszona kapusta to obowiązkowy element kuchni polskiej, zwłaszcza zimą. A jak wygląda jej przygotowanie i jakie czynności były z tym związane, będzie można zobaczyć w najbliższą niedzielę w lubelskim skansenie w pobliżu zagrody z Teodorówki (sektor Roztocze).

Zwyczaj zbiorowego kiszenia kapusty zostanie przedstawiony przez zespół obrzędowy z Kocudzy. Scenariusz prezentowanego widowiska został opracowany w oparciu o tradycje, jakie miały miejsce w okolicach Biłgoraja. Gospodynie i gospodarze z Kocudzy pokażą: obieranie, siekanie kapusty za pomocą tasaka, zakwaszanie beczki żytnią mąką, sposoby układania w niej kapusty – w główkach, a także posiekanej. Wszystko odbędzie się w wesołej atmosferze, z towarzyszeniem kapeli ludowej.

Współorganizatorem wydarzenia „Obieraczki kapuściane” jest Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi. Także w najbliższą niedzielę, o godz. 15:30 odbędzie się Msza św. w kościele z Matczyna (sektor Miasteczko).


“Obieraczki kapuściane”

10 października 2021 (niedziela), 14.00-15.30 I Muzeum Wsi Lubelskiej

Bilety wstępu do Muzeum: 20 zł/normalny, 10 zł/ulgowy